“Eind 2015 viel de lancering van mijn boek samen met de komst van mijn hond Robbie. Hij was er net drie dagen. Voor 90% is hij de ideale hond. Maar hij is ook een getraumatiseerde asielhond uit Spanje met verlatingsangst. De 1e maand sliep ik bij hem in de woonkamer. De 2e maand sliep ik op de gang. In een jaar tijd heb ik dit weten op te bouwen en kon Robbie vier uur alleen zijn.

Mijn boek gaat over je hart volgen en ondernemen van binnenuit. Voelen wat bij je past en van daaruit ondernemer en kostwinner zijn. Door mijn boek te schrijven heb ik de keuze gemaakt: zo wil ik leven. Met de komst van Robbie was het alsof iemand tegen me zei: ‘Leuk dat je zo’n boek schrijft, maar nu gaan we je dubbel en dwars uitdagen om nog 10x dieper te leven.

Zijn komst heeft het uitvergroot om te leven naar wat ik geloof. De keuzes die ik maak. De energie die ik besteed. Ik kan nog steeds niet zomaar van huis, of naar een afspraak met een klant. Het vergt van mij dat ik bewuste keuzes maak over hoe ik mijn energie verdeel. Keuzes die zo dicht mogelijk bij mijn hart liggen. Ik ben daardoor nog meer gaan staan voor de dingen die ik waardevol vind.

De komst van Robbie heeft een bijzonder positief en mooi effect. Hij dwingt me om na te denken over vragen als van welke klanten word ik blij, en passen bij mij en een leven met Robbie. Klanten waar ik hem bijvoorbeeld mee naar toe neem, of die bij mij thuis komen.

Met schrijven over waarin ik geloof, kwam de uitdaging zelf te leven zoals ik ‘voorschrijf’. Het is een zoektocht geweest om balans te vinden tussen zorgen voor een getraumatiseerde hond en mijn hart volgen op een existentieel niveau. Het afgelopen jaar was een uitdaging, maar ook een cadeautje.”

Tekst: Judith Roeleveld, foto: Pooch and Friends Photography