“Verhalen van mensen boeien me enorm. Ik vind het heerlijk om op de stoel van interviewer of reporter te zitten. Vrijuit vragen stellen om het verhaal achter het verhaal te ontdekken. Ik hou er niet van om aan de oppervlakte te blijven, dieper gaan geeft zoveel meer betekenis en inspiratie. Ik geloof dat mensen daardoor ook meer verbinding gaan voelen. Toen ik een reis tegenkwam om als vrijwillig reporter naar Kenia te gaan voor een goed doel, wist ik het meteen: dit ga ik doen!

Ik bezocht er hulporganisaties en ontmoette mensen bij hun thuis. De ontmoeting met een Masai-meisje van een jaar of 15 staat in mijn hart gegrift. Het was op een bijzondere plek. In haar manyatta in een Masai-dorp. Zo donker als het daar binnen was! M’n ogen moesten er erg aan wennen. Wat was het fijn toen er een jongetje met een lampje binnenstapte.

En daar zat ze op de slaapplek, een soort bedstede. Ik mocht een foto van haar maken. Ze vertelde me dat ze zo graag terug naar school wilde, maar dat haar vader haar uitgehuwelijkt had. Hoe was het mogelijk zo jong! Ik stond aan de grond genageld. Wat moest ik doen? Ze hield haar handen op in haar schoot. Nu geld geven vond ik niet de oplossing.

Ik liep in tranen naar buiten en vertelde het iemand van hulporganisatie AJAM. Zij kwamen diezelfde dag met een actieplan om het meisje terug naar school te laten gaan! En ik werd de hemel in geprezen, omdat ik dit aan het licht had gebracht. Maar voor mij is juist dat meisje de held van dit verhaal. Zo krachtig dat ze haar kans heeft gegrepen en mij heeft aangesproken.

Samen met medereiziger Cristel steun ik nu haar en haar zusje, dat hetzelfde lot wachtte. Met onze steun en voor hun veiligheid gaan ze nu naar een kostschool. Zo kunnen zij zich vrij ontwikkelen en staan ze over een paar jaar steviger in hun schoenen. Op naar een mooie toekomst!”

Tekst en foto: Judith Roeleveld