“Als je de geschiedenis niet kent, kun je niet over de toekomst oordelen. Dat is meteen een mooie link tussen mijn ene passie, oude ansichtkaarten van Baarn, en mijn andere, de  Baarnse politiek.

Oude ansichten ben ik gaan verzamelen bij toeval, doordat ik op een rommelmarkt op een paar kaarten stuitte. Facebook heeft die hobby een zet gegeven, mijn pagina Baarnscheansichten heeft nu bijna duizend volgers. Leuk dat ik reacties krijg van oud-Baarnaars over de hele wereld.

Ik ben een geboren Baarnaar, mijn vader was tuinbaas bij het paleis. Diverse reacties van mij op Twitter vielen op bij Edwin Kouwenberg, die ik niet kende. Hij wilde mij betrekken bij de politieke partij van Tinus Snyders. Ik kreeg zijn telefoontje in de auto en zei tegen mijn vrouw: rij even door naar Eemlust, want we moeten praten. Daar bij de Eem zei Annemarie meteen: dit moet je doen, dit is echt iets voor jou.

Hoe die twee passies elkaar raken, voelde ik toen de winkelierscoöperatie voorstelde de muziektent op de Brink te verwijderen, om ruimte te maken voor evenementen. Toen dacht ik: beseffen jullie wel hoe dit er ooit gekomen is? In de politiek is historisch besef onmisbaar.

Mijn kinderen zijn nog te jong voor de politiek, maar ik breng ze op een speelse manier in aanraking met de geschiedenis. We maken een wandeling en dan laat ik die ansichtkaarten zien. Dan zeg ik bij de huidige situatie: kijk, op deze kaart zie je hoe het vroeger was. Mijn oude geschiedenisleraar heeft me geleerd dat geschiedenis niet gaat om jaartallen, maar om plaatjes en verhalen.

Ons dorp is zo mooi, daar moeten we zuinig op zijn. Dat wil ik ook uitdragen in de politiek.”

Tekst: Johan Hut, foto: Hilde Sneep