“Ik woon in Baarn maar zit in groep 5 van de Annie M.G. Schmidtschool in Hilversum. Ik vind het leuk op school. In groep 1 en 2 zat ik op de Montini in Baarn. Ik heb ‘selectief mutisme’, dit is een angststoornis. Onder andere daarom ben ik naar speciaal basisonderwijs gegaan. Ik kan niet praten tegen de meester, de juf en de kinderen in mijn klas. Op school praat ik alleen met twee oud-klasgenootjes. Wanneer ik iets wil vragen, schrijf ik dit op een briefje. Thuis kan ik praten tegen mijn papa en mama, zusje, opa, oma, oom, tante en nichtje Anna.

Het lijkt alsof er een knopje in mijn hoofd om gaat als ik thuis kom. Dan kan ik wel gewoon kletsen. Als ik in een groep ben, kan ik wel iets zeggen tegen mama of bijvoorbeeld Anna, maar niet tegen de anderen, dan gaat het knopje weer uit. Ik speel heel graag met andere kinderen. Het is moeilijk voor mij om vriendjes te maken. Afgelopen zomer heb ik op vakantie Herman uit Limburg ontmoet. We zien elkaar nog steeds, dat vind ik heel leuk. Soms komt hij bij mij of ga ik naar hem en dan blijf ik ook wel eens logeren.

Iedere week ga ik naar ‘Atelier Langs Jan’. Ik vind pottenbakken het leukst, maar hou ook van speksteen en gutsen. Mijn favoriete dier is de giraffe. Ik heb er thuis wel twintig ofzo. Die teken ik ook wel eens. Ik hou ook erg van sporten. Trampoline springen, zwemmen, schaatsen. En lekker spelletjes doen op de telefoon. Ik heb altijd twee staarten in. Die maak ik zelf. Ook was ik zelf mijn haar, eerst de ene staart, dan de andere. Ik vind het belangrijk dat mijn haar netjes zit. Mijn ouders zijn trots op me.”

Mette-Maartje Bijleveld, 2007, scholiere