“Iedere morgen open ik het hek. Als beheerder ben ik dagelijks te vinden op het complex van de Volkstuinvereniging Baarn en ik doe er ‘alles dat voorkomt’. Van nieuwe mensen rondleiden tot mest scheppen. Van regels bewaken tot paden en sloten schoonmaken.

Het grote uitgangspunt is natuurlijk dat je er plezier aan hebt. Daar gaat het om. Ik vind het hele proces mooi: het zaaien en bijhouden. En dan levert het ook nog resultaat op, in de zin van oogst. Als het bij mij mislukt, dan is het jammer, als het in de polder mislukt, dan is het heel erg, want daar moeten we allemaal van eten. Ik geniet van mijn volkstuin. Je doet dingen omdat je ze leuk vindt, anders begin je er toch niet aan? Maar een volkstuin kost ook veel tijd en als je een tuintje op het complex hebt, brengt dat ook regels met zich mee. Ik zorg ervoor dat iedereen zich daaraan houdt. Ik ben een man van de afspraak, daar ben ik heel strikt in.

Als beheerder heb ik een voorbeeldfunctie. Ik kan niet tegen iemand zeggen ‘je moet zorgen dat je tuin schoon is’ terwijl mijn eigen tuin smerig is. Wanneer iemand mij om hulp vraagt, ben ik altijd bereid om te helpen. Niet door voor te schrijven hoe iets moet. Wat heeft het nou voor zin als ik je voorschrijf hoe je spinazie moet zaaien? Je moet het zelf ontdekken, dat is het mooist en dat is de aardigheid van tuinieren.”

Jan Mulder (1942), beheerder Volkstuinvereniging Baarn